tisdag 11 november 2014

Är du hungrig?


Det skrivs mycket om mat och det finns många tjusiga matmagasin, men magasinet Hunger liknar ingen av de andra. De skriver om mat med en granskande blick och fokuserar inte så mycket på trender och prylar. Samma gäng som ligger bakom tidningarna Filter och Offside är grundarna och Mats-Eric Nilsson (författare till Den hemliga kocken och flera andra fantastiskt intressanta böcker) är chefredaktör.

Till alla som är intresserade av mat på riktigt, missa inte denna tidning!
Genom oss kan man nu testa 3 nummer av Hunger gör 99 kr. Gå in på prenservice.se och ange nr 288-2881069.

tisdag 28 oktober 2014

Höstlov & allhelgonahelgen


Höstlovsveckan är här och allhelgonahelgen, vi har öppet som vanligt hela veckan, även på lördag den 1/11. Då bakar vi goda äppelpajer med tosca, som på bilden.

Men på tisdag nästa vecka, den 4/11, har vi stängt. 
Då ska vi gräva ner oss i julplanering och förberedelser så som att mortla och lägga in årets saffran, förbereda kryddblandningar till pepparkakor och vörtbröd och så vidare... 

I slutet av veckan börjar vi smyga fram varor som kan vara bra att ladda upp med i god tid innan december, t ex en fantastisk Teadventskalender och ekologisk saffran, men mer info om det kommer lite senare. 

tisdag 23 september 2014

Nya bakkurser




   
Bakkurs på alvar & ivar


Kommande kursdatum:

8-9/11 2014

15-16/11 2014

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka goda bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar mycket om surdeg, mjöl och kultursorter, andra råvaror och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag med dryck, provsmakning med tilltugg och dryck, surdegsstart, recept och så klart massor av bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller. Via mail, info@alvarochivar.se, eller direkt i butiken.

    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 9-14

    Pris: 2 095 kr
 
 (Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart eller senare betalas endast halva avgiften tillbaka).

tisdag 17 juni 2014

Bröd till sill och grill

Det blir inte någon tid över till bloggande just nu. Men nu är det ju redan midsommar!
Den här veckan har vi öppet t o m torsdag kl 17, stängt midsommarafton och midsommardagen. Därefter har vi endast öppet en vecka innan vi stänger för semester. Stängt v 27-31.

Vi tar fortfarande emot beställningar till torsdag den 19/6. Vi bakar så mycket vi kan men det brukar inte räcka dagen före en storhelg, så beställ för att vara säker på att få det du vill ha. Tel 031-130313.

På torsdag bakar vi:

Gotland (vårt enda söta, kryddiga bröd, funkar fint till sill)
Kumminbröd (rågsur + kummin, gott till sill)
Ost & vitlök (säsongsbröd med färsk ekologisk vitlök från Stenungsund, gott till grill)
Suralvar (grovt osötat dansk rågbröd-typ, funkar till sill)
Vetesur
Rågsur
Frukt & Nöt
Dinkel
Valnöt
Bruno
Jean Paul
Finsk råg

tisdag 20 maj 2014

Rabarber & oliver


Bageriet kommer att vara stängt hela Kristi himmelsfärdshelgen, dvs både torsdagen den 29/5, fredagen 30/5 och lördagen den 31/5.
Men på nationaldagen fredagen den 6/6 har vi öppet kl 8-14.


Nu bakar vi Olivia, vårt lyxiga olivbröd som är fullt av ekologiska kalamataoliver på vardagarna och i lördagspajerna är det närodlad rabarber. Njut av denna vackra tid, det gör vi!


måndag 28 april 2014

Våren är här

Nu kommer helgernas tid! Den här veckan har vi öppet som vanligt med undantaget torsdag den 1 maj, då vi har öppet 8-14.
Vi bakar nässelbröd den här veckan också och nu börjar det dyka upp rabarberbullar vissa dagar och förhoppningsvis blir det rabarberpaj på lördag.

Vårsådden är i full gång hos våra wästgöta-bönder, vi har även gjort i ordning vår egen lilla spannmålsodling som står utanför bageriet. Tre sorter blir det i år, spelt, emmer och råg av olika gamla sorter.

 Efter 1 vecka, vilken växtkraft.


tisdag 8 april 2014

Nässlor och påskbröd



Tiden går fort när man har roligt, snart är det redan påsk! Vi njuter för fullt av våren, att det långdragna byggandet på Övre Husargatan äntligen i stort sett är över och av att ekologisk mat enligt säkra källor är mer uppmärksammat än någonsin och ökar nästan hela tiden. Idag hade vi premiär i bageriet för vårens första primör, nässlorna! Nässelbröd bakas nu tisdagar-fredagar i några veckor framöver.
Här följer lite info om påskhelgen som stundar.

Öppettider påskveckan:

tisdag 15/4            kl 7-14
onsdag 16/4          kl 7-18
skärtorsdag 17/4   kl 7-17
Bageriet är stängt fredag 18/4 till och med tisdag den 22/4. Vi öppnar alltså igen först på onsdagen den 23/4.

Av erfarenhet vet vi att vår kapacitet inte riktigt räcker till inför storhelgerna. Vi kommer att göra allt vi kan för att så många som möjligt ska få bröd, men beställ helst för att vara på den säkra sidan. Ring gärna på tel 031-130313. Vi tar inte emot beställningar på mail.


Sortimentet är något reducerat under skärtorsdagen, vi lägger mest krut på stora och hållbara bröd.
De här bröden går bra att beställa;
vetesur
rågsur
dinkel
frukt & nöt
suralvar
finsk råg
kryddivar
bruno
nässelbröd
jean-paul
påskbröd (litet ljust surdegsformbröd med mörk choklad, saltrostade pistagenötter och mandlar)
gotlandsbröd

I det söta sortimentet kommer vi att ha små citronpajer med maräng, kolan, chokladkonfekt, bullar och småkakor. I slutet av denna veckan får vi in de goda handgjorda marsipan-, choklad- och nougatäggen från danska Woodshade Organics.