onsdag 31 oktober 2012

Höst på riktigt nu



Snart är november här, nu kan man faktiskt börja njuta av värmen i bageriet och vi håller redan på att planera årets julbak. Och första julbeställningen har trillat in. Men mer information om det kommer lite senare.

På alla helgons dag, lördagen den 3/11 har vi öppet som vanligt kl 8-14.

De senaste veckorna har vi inte fått något smör från Vallmobacken, de håller på och flyttar så snart hoppas vi att de har kommit i ordning i sina nya lokaler.


Det är fortfarande härliga äppeltider, vi bakar fortfarande äpple & valnötsbröd tis-fre, men nästa vecka blir sista, sen är det dags för något nytt. På lördagarna fortsätter vi att baka äppelpajer hela hösten.


onsdag 24 oktober 2012

Äntligen blev det av!


I helgen hade vi bakkurs-premiär på alvar & ivar. Åtta hängivna deltagare bakade under två dagar tre olika sorters bröd och goda pizzor på surdeg. Det blev mycket luktande och smakande på både bröd och surdegar, jäsning av både långsamma och snabba surdegsbröd och mycket prat om bröd. Tack, alla ni som var med, vi hade väldigt roligt!

Ett kurstillfälle till är planerat under hösten, men den kursen är redan fullbokad. Planen är att vi ska fortsätta att ha ett par kurser varje "termin", men vi kan tyvärr inte ta emot några anmälningar i förhand. När nya kursdatum är bestämda kommer vi att annonsera ut det här på bloggen och samtidigt sätter vi upp lappar i bageriet, då är det först till kvarn som gäller. Det är åtta platser till varje kurs och vi skriver upp tre reserver per gång. Reserverna som fått en bekräftelse får förtur till nästkommande kurstillfälle. Så håll koll här på bloggen om du vill gå kurs! Jag kommer att lägga upp nya datum i god tid före jul så att man t ex kan ge bort till någon i julklapp.
Läs mer om kurserna här.


måndag 8 oktober 2012

Sockersöt

I helgen hade vi det något prestationskrävande uppdraget att baka bröllopstårta! Roligt och samtidigt lite läskigt, det är alvar & ivars första bröllopstårta. Men vi blev ganska nöjda.


Tårtan består av mandelbiskvibotten, lingonsylt med calvados, tårtbotten, äppelkompott med kardemumma och vispgrädde.
Observera att det här inte är något vi kommer att börja ta beställningar på löpande. Det är bara vid rätt tillfälle, när vi har tid som vi surdegsbagare kan åstadkomma en sockersöt alvar & ivar-tårta...

onsdag 3 oktober 2012

Imorgon ska det bakas bullar



Kanelbulle, kardemummabulle och äpplebulle. 
Imorgon är det kanelbullens dag, ät en bulle och bli glad.

tisdag 25 september 2012

Mera äpplen och rödbetor

Så här fin deg är det i Bettan, rågsur med rödbetor.

Nu gör vi några ändringar i sortimentet, för den senaste veckan har vi blivit överösta med helt fantastiska närodlade äpplen! Det sägs vara ett dåligt äppelår på Österlen men här på västkusten har det blivit en rekordartad skörd. Våra äpplen kommer från Onsalatrakten och kusten norr om Falkenberg, okända sorter blandas med underbara Signe Tillisch och Alice. Med start på torsdag får Bettan lämna plats för vårt härliga äpple & valnötsbröd.
Men Bettan kommer vi att fortsätta att baka ett tag på fredagar framöver, istället för fredags-valnöts-brödet. Vi har även planer på att börja baka den gamla godingen Sten på lördagar, kanske både med och utan lingon, då blir det istället för Bruno. Det gäller ju att ta vara på hösten!

Vi ser fram emot en vecka med bokmässa i stan, det brukar alltid dyka upp både lite okända och kända långväga kunder i bageriet då. På fredag kommer nog både Martin Johansson och Sebastien Boudet att titta förbi oss. De är båda i stan för att visa upp sina fina nya böcker!

Och, icke att förglömma, nu är det äntligen tid för äppelpaj på lördagar och på fredag bakar vi Frukt de Luxe!

onsdag 19 september 2012

Rödbetor, äpplen och bröd-broderi



Oj så roligt att intresset för att gå på kurs hos oss är så stort! Nu är båda kurserna redan fullbokade, men det finns ett par reservplatser kvar till båda tillfällena.

I bageriet laddar vi inför en skön september-helg, det är äntligen dags för äppelpajer på lördag! Vi bakar höstfavoriter för fullt, just nu är det Bettan tisd-fre, ett saftigt rågsurdegsbröd med rårivna rödbetor. Gott som en vanlig smörgås, men ännu godare med getost på...


Vi har fått in ett gäng fina brödförvaringspåsar i butiken. De kommer från Plenty Design, och är tillverkade av återvunna kökshanddukar, främst i linne, och i olika färger och mönster med ett fint bröd-broderi. De säljer vi nu för 175 kr.

fredag 7 september 2012

Bakkurs på alvar & ivar surdegsbageri



    Höstens kursdatum:
    20-21/10 FULLT! Vi kan ta emot ett par reserver till denna kurs!
    17-18/11 FULLT! Vi kan ta emot ett par reserver till denna kurs!


 Nu är det äntligen dags för oss att hålla kurser i surdegsbakning!

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar om mjöl, surdeg och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag, provsmakning med tilltugg, en surdegsstart, recept och så klart bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 pers per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller, via mail, info@alvarochivar.se, eller i butiken.


    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 10-15

    Pris 1900 kr



Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart betalas endast halva avgiften tillbaka.