tisdag 25 september 2012

Mera äpplen och rödbetor

Så här fin deg är det i Bettan, rågsur med rödbetor.

Nu gör vi några ändringar i sortimentet, för den senaste veckan har vi blivit överösta med helt fantastiska närodlade äpplen! Det sägs vara ett dåligt äppelår på Österlen men här på västkusten har det blivit en rekordartad skörd. Våra äpplen kommer från Onsalatrakten och kusten norr om Falkenberg, okända sorter blandas med underbara Signe Tillisch och Alice. Med start på torsdag får Bettan lämna plats för vårt härliga äpple & valnötsbröd.
Men Bettan kommer vi att fortsätta att baka ett tag på fredagar framöver, istället för fredags-valnöts-brödet. Vi har även planer på att börja baka den gamla godingen Sten på lördagar, kanske både med och utan lingon, då blir det istället för Bruno. Det gäller ju att ta vara på hösten!

Vi ser fram emot en vecka med bokmässa i stan, det brukar alltid dyka upp både lite okända och kända långväga kunder i bageriet då. På fredag kommer nog både Martin Johansson och Sebastien Boudet att titta förbi oss. De är båda i stan för att visa upp sina fina nya böcker!

Och, icke att förglömma, nu är det äntligen tid för äppelpaj på lördagar och på fredag bakar vi Frukt de Luxe!

onsdag 19 september 2012

Rödbetor, äpplen och bröd-broderi



Oj så roligt att intresset för att gå på kurs hos oss är så stort! Nu är båda kurserna redan fullbokade, men det finns ett par reservplatser kvar till båda tillfällena.

I bageriet laddar vi inför en skön september-helg, det är äntligen dags för äppelpajer på lördag! Vi bakar höstfavoriter för fullt, just nu är det Bettan tisd-fre, ett saftigt rågsurdegsbröd med rårivna rödbetor. Gott som en vanlig smörgås, men ännu godare med getost på...


Vi har fått in ett gäng fina brödförvaringspåsar i butiken. De kommer från Plenty Design, och är tillverkade av återvunna kökshanddukar, främst i linne, och i olika färger och mönster med ett fint bröd-broderi. De säljer vi nu för 175 kr.

fredag 7 september 2012

Bakkurs på alvar & ivar surdegsbageri



    Höstens kursdatum:
    20-21/10 FULLT! Vi kan ta emot ett par reserver till denna kurs!
    17-18/11 FULLT! Vi kan ta emot ett par reserver till denna kurs!


 Nu är det äntligen dags för oss att hålla kurser i surdegsbakning!

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar om mjöl, surdeg och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag, provsmakning med tilltugg, en surdegsstart, recept och så klart bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 pers per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller, via mail, info@alvarochivar.se, eller i butiken.


    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 10-15

    Pris 1900 kr



Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart betalas endast halva avgiften tillbaka.

tisdag 4 september 2012

Ny i gänget


Idag gjorde Emil, vår nya bagare sin första dag på alvar & ivar. Nyinflyttad från Norrköping, där han tidigare har bakat på Bagarstugan Brasserie, hoppas vi att han kommer att trivas hos oss! 

Sabina, en duktig bagare som har jobbat med oss i två år, har nu tröttnat på bakandet :( och börjat studera till logoped! Trevligt nog kommer hon att hoppa in som extrahjälp ibland och lika mycket som vi önskar Emil välkommen till oss önskar vi Sabina lycka till på vägen.

torsdag 30 augusti 2012

Att tävla eller inte tävla


 En bra bröddag

Kan man verkligen tävla i bröd? Det har jag funderat på en del på sistone, SM i mathantverk är nämligen snart i stan. Tävlingen äger rum på Mitt kök-mässan nästa helg och arrangeras av Eldrimner, (resurscentrum för småskaligt mathantverk), en gång om året och man kan ställa upp i en mängd olika klasser, bl a ost och smör, charkuterier och bröd. Vi har aldrig deltagit och är det gör vi inte heller i år, trots att tävlingen nu avgörs på "hemmaplan".

Jag har nämligen lite svårt att se syftet med tävlande i mat förutom att det är en kul grej. Och det låter faktiskt något läskigt att låta en kritisk jury bedöma ens verk. På alvar & ivar utmanar vi oss själva varje dag, surdegar ska trivas, bröd jäsa lagom, kunder ska bli nöjda. Det är just precis det jag vill lägga min energi på, för det är väl ändå det som räknas? Det är det viktiga för mig i alla fall.
Om vi valde att tävla tror jag och hoppas att våra bröd ändå skulle stå sig bra i konkurrensen. Men det är mycket mer värt att våra kunder är nöjda och att vi kan prestera och nå våra mål om kvalitet varje dag, än att låta ett enda bröd representera hela verksamheten.

Imorgon fredag är det Frukt deluxe-dags och förhoppningsvis dyker Patrik och Zandra upp med en laddning nykärnat smör från Vallmobacken!

Morgondagens Frukt deluxe

 Och nu finns vi på facebook också..! Och Instagram: alvarochivar

Trevlig helg!

fredag 17 augusti 2012

Härliga augusti


Redan snart två veckor sedan starten efter semestern. Första veckan var lite tuff, värst så klart för en bagare är att vända dygnet rätt efter sommarens alla ljusa kvällar och nätter. Alla avdomnade muskler fick sig också en liten chock, det är ju tungt att bära mjölsäckar!
Det som ändå har satt guldkant på återkomsten från semestern är alla härliga kunder, som har längtat och är glada över att få äta sina favoritbröd igen. Det är värt så otroligt mycket!

Nu är vi redan ganska varma i kläderna och har fått ordning på det mesta i bröd och bakväg, och nästa vecka dyker äntligen säsongsbrödet upp. Vi gör en variant på vitlök & ost som vi bakade strax före semestern, nu med både färsk röd och gul lök, vitlök och riven lagrad ost. Löken har vuxit hos Åke utanför Stenungsund och osten heter Carpe Diem och kommer från Boxholm. Vi tror att det brödet passar fint till kräftskivan! Det kommer att bakas tis-fre.

Nu är det ekologiska nektariner och persikor och lite mandel i lördagspajerna. Men vi börjar längta efter svenska äpplen...

Augusti är min favoritmånad, det kan vara för att jag fyller år, men det är något speciellt med sensommarens dofter och smaker. I augusti värmer solen gott och luften blir friskare och det börjar bli skördetid på åkrar och i trädgårdar. Tid att njuta innan hösten kommer med andra ord.


måndag 6 augusti 2012

Nu kör vi igång!


Imorgon den 7/8 kl 07.00 öppnar vi efter en lång och skon semester, välkomna åter!