torsdag 18 mars 2010

Havtorn, påsktider och gott smöör


Vårdagjämning, ljusare dagar och vårkänsla! Nu tyckte jag att det var dags för en riktig energi-bomb i brödväg! Vad sägs om ett havtornsbröd? Det är ett lite ljusare bröd som är bakat på dinkel och vetesurdeg och fullt av pumpafrön och havtornsbär, kan det bli nyttigare kan man undra...
På Wikipedia står att läsa "Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd." Massor av antioxidanter, mineraler och även lite nyttigt omega-3 fett finns i det här brödet. Bären är syrliga med en närmast tropisk smak, det blir ganska spännande i ett milt surdegsbröd!
Vi kommer att baka detta bröd på vardagarna t o m påsk.

Och apropå påsk! Vi håller öppet till och med skärtorsdagen, därefter stänger vi en vecka och öppnar fredagen den 9 april igen (den glade bagarn åker då till San Remo stad!). Före påsk bakar vi vårt fina vörtbröd, det kommer att finnas till försäljning på onsdagen och torsdagen i påskveckan. Redan i januari började beställningarna till påsk trilla in...

Lite annat smått och gott;
Det har inte funnits så mycket tid att blogga nu så en hel del har jag nog missat.
Men, vi har köpt in ett otroligt gott gårdssmör från Vallmobackens smöreri utanför Alingsås! Under en period provar vi att sälja detta världens bästa tillbehör till ett gott bröd, och det verkar gå åt som smöör.. Haha, klart värt att prova är det i alla fall. Patrik, smörhantverkaren själv kommer på fredagar med nykärnat smör, han är även stolt leverantör till en rad fina krogar både i Gbg och i den kungliga huvudstaden.

Till sist, lite kuriosa från DNs helgbilaga för några veckor sedan, min pappa hade scannat in och mailat mig, med följde frågan, -Vad menas med indiejäst?

klicka på bilden och se den lite skarpare, man kan säga att alvar & ivar har träffat tiden klockrent

onsdag 10 mars 2010

Vi får en snigel!

Alvar & Ivar surdegsbageri får idag ta emot en premiering av Slow Food-rörelsen i Göteborg. Jag är både glad och stolt över oss och mer om detta kommer inom kort på bloggen!

fredag 26 februari 2010

Passion för bröd

I helgen pågår den fina mässan Passion för mat i Eriksbergshallen, vi var med förra året men valde att inte medverka i år på grund av tidsbrist. Däremot finns våra bröd med i Wästgötarna/Lokalproducerat i Västs monter både till försäljning och provsmakning. Wästgötarna odlar och förädlar mjölet som vi bakar på, läs mer om mässan på passionformat.se, och åk dit, det är väldigt trevligt!

Snö, is och slask gör att vi har lite mindre att göra än vanligt i bageriet. Många tappra kunder verkar ändå villiga att riskera liv och lem för att få köpa sina bröd och det är härligt. En längtan efter vår växer sig dock allt starkare hos oss, tänk ljusa kvällar, asfalt, knoppar som brister, en kopp kaffe utomhus...

Vi fortsätter att baka semlor veckan ut, men sen är det slut för i år, det kanske är ett vårtecken?

måndag 1 februari 2010

Långtisdag den 16/2


Den 16/2 är det Fettisdagen, då kommer vi att ha extraöppet till kl 18.00. (Vanliga tisdagar stänger vi kl 14.00). Beställ beställ beställ...

måndag 25 januari 2010

Semlor semlor semlor...

Maja och Linnéa som är våra duktiga butikstjejer med lördagens provbak, man kan säga att de fick godkänt.


Nu känner man att det ljusnar ute, tulpanerna lockar i butikerna och alla dessa semlor! På vissa håll poppade de upp redan strax efter nyår, vi har valt att hålla på oss lite längre. Men imorgon är det dags för alvar & ivars semlor att göra efterlängtad entré. Vi ska försöka att hålla ställningarna, men (börjar känna mig lite tjatig!) beställ alltid i förväg om det är viktigt eller många semlor som skall inhandlas.

Vår semla är densamma som i fjol, en Krav-märkt råsockertoppad bulle bakad på ölands lantvete och dinkel. Den godaste mandelmassan som går att uppbringa som fyllning, (från danska Woodshade Organics, och här vi snålar inte!) och ekologisk vispgrädde därtill.

Vi får ofta frågan om vi bakar våra bullar på surdeg och det gör vi inte, det går men är en alltför tidskrävade och icke rationell process för bull-bakning. Dessutom tror jag att det blir godare på det vanliga sättet.


På vardagarna har vi planerat att baka ost & kumminbrödet ett tag framöver, det har varit lite strul med ostleveransen nu, men vi räknar med att få ordning på det under veckan. Inga andra nyheter är på gång just nu utan vi koncentrerar oss för fullt på att göra goda semlor ett tag framöver.

Nu kan alla hundägare känna sig lite extra välkomna för vi har äntligen ordnat en hundkrok på utsidan!



(Vi ser helst att hunden stannar utanför bageriet :)

tisdag 5 januari 2010

Nytt år och 1-årsdag!



Nu har vi städat ut julen och förbereder oss som bäst för att öppna bageriet igen på torsdag..

Om vi gör en liten tillbakablick på det gångna året kan vi bara konstatera att vi har haft ett helt fantastiskt år! På söndag är det ett år sedan vi slog upp dörrarna för första gången och efter det rullade det liksom bara på i en väldig fart.

Som ny företagare förbereder man sig på en lång startsträcka och att det inte alltid blåser medvind. Vi märkte snart att det inte riktigt stämde i vårat fall, vi har kunnat gasa på redan från första dagen. Hårt jobb har lönat sig och vi är nu fyra som jobbar i bageriet, plus några som kommer in och hjälper till när trycket är som hårdast. Vår stenhårda tro på att fler än vi själva inte vill kompromissa med sitt bröd har visat sig stämma väl. Fler och fler kunder har hittat oss under året och det är glädjande att så många kommer tillbaka med mersmak. Vi vill önska alla våra kunder en god fortsättning på det nya året och säga ett stort stort tack för året som har varit.

Vi tänker nu fortsätta vår kamp för bättre bröd åt folket! Och hoppas att det kommer att fortsätta blåsa en mild medvind längs Kastellgatan...

måndag 7 december 2009

Julbaket är nu i full gång


Tiden rusar iväg, och likaså gör våra vörtbröd och lussekatter! Vi har fått många lovord de senaste dagarna vilket känns helt fantastiskt.
Lite som är bra att veta om julen hos alvar & ivar:
Vi utökar öppettiderna den sista veckan innan jul:

måndag 21/12 öppet 7-18
tisdag 22/12 öppet 7-18
onsdag 23/12 öppet 7-15, -men den här dagen har vi bara utlämning av förbeställda bröd.
Beställ gärna bröd så snart som möjligt, vi har än så länge inte satt någon gräns, men om det fortsätter att komma in beställningar i samma takt som hittills så kommer vi att behöva sätta stopp om ett litet tag.

Lite om sortimentet:
Vörtbröd bakar vi nu alla dagar. Vårt vörtbröd är med russin och bakas på skållat rågmjöl, vetesurdeg, rågsurdeg, ölands lantvete, råsirap, råsocker, vört och goda kryddor. Det innehåller endast lite lite jäst och är saftigt och gott. Den 22 och 23 kan man beställa vörtbröd utan russin.
Frukt de luxe är ett otroligt lyxigt julfruktbröd. Fikon, äpplen, aprikoser, valnötter, korinter, mandel, kanel, apelsinskal, ja ni hör ju själva, mer frukt än bröd! Det kommer vi bara att baka de sista dagarna innan jul, från lördagen den 19 och framåt.
Lussekatter bakar vi så mycket vi hinner, de är gulare än gula inuti och smakar underbart av ekologisk saffran. Planen är att det skall finnas alla dagar helst hela tiden.
Skurna pepparkakor med mandel, apelsin, kanel, ingefära, svartpeppar osv, säljes i påsar om ca 15 st. Vi bakar även mandelskorpor med ingefära och apelsin eller kardemumma och lingon som säljes i påsar.
I slutet av veckan har vi troligtvis fått våra nya presentkort, ett annat bra julklappstips är att vi nu säljer Martin Johanssons fina bok -Surdegsbröd, en väldigt bra bakbok som är enkel och pedagogisk.

Efter jul tar vi ledigt och pustar ut ända till torsdagen den 7 januari. Sen är det 1-årskalas!